Potapljaško društvo Maribor

Socialna omrežja

Potapljaško društvo Maribor

Potapljaško društvo Maribor je danes eno najstarejših in največjih potapljaških društev v Sloveniji. Prva ideja o združitvi mariborskih potapljačev sega v leto 1975, ko je Andrej Mulej pričel zahajati na sestanke potapljaške sekcije celjskega plavalnega društva Kovinar. Nato je skupina 32 Mariborčanov, privržencev podvodnega sveta, pod vodstvom Andreja Muleja (prvi predsednik PDM) dne 13.5.1976 v Ljudskem vrtu v Mariboru izvedla ustanovni občni zbor Potapljaškega društva Maribor, kar člani štejemo za dan dejanske ustanovitve društva. Tako je naša zgodovina danes dolga že več kot štirideset let.

V društvu so v teh letih delovale številne interesne sekcije: biologija, arheologija, fotografija, topografija, športni ribolov, hitrostno plavanje, orientacija, plavalna šola, potapljanje na dah in avtonomno potapljanje. Nepogrešljivi del klubske zgodovine pa že od samega začetka predstavlja tudi področje zaščite in reševanja (sedanja Podvodna reševalna služba), izobraževanja mladih potapljačev in servis potapljaške opreme. Stari arhivi takratne Potapljaške zveze Jugoslavije povedo, da smo imeli v društvu, od leta 1979 do razpada Jugoslavije, edini pooblaščeni civilni servis potapljaške opreme. V tem servisu smo takratni mladinci (mladinska sekcija je bila izjemno močna) delali in si nabirali ure, pod nadzorom mojstrov Šikerja in Krulca, s katerimi smo poravnali izposojo opreme na potapljaških taborih v poletnem času. Prav tako so morali vsi tečajniki, kot tudi ostali člani, v servisu opraviti vsaj 20 ur dela letno, da so vsi dobro poznali delovanje opreme.

Ob reševanju, servisu in izobraževanju je bilo društvo vsa leta izjemno uspešno tudi na športnem področju. Izkazali smo se kot uspešni organizatorji številnih tekmovanj na državnem in mednarodnem nivoju. Tako so naši tekmovalci redno dosegali vidne rezultate na republiških prvenstvih v plavanju s plavutmi in tudi v podvodnem lovu. Konec 80 tih let se je začel športni preporod, ko sta dva naša tekmovalca dosegla izjemne uspehe na državnem prvenstvu Jugoslavije v plavanju s plavutmi, naš član Andrej Furman pa je bil kot član reprezentance Jugoslavije tudi udeleženec svetovnega prvenstva v podvodnem lovu. V desetletju, ki je sledilo, so naši tekmovalci dosegali izjemne uspehe v evropskem in svetovnem merilu, ob čemer izpostavljamo uspehe Robija Grošete, Roka Podlesnika in Vida Štiglica, ki so se redno uvrščali med najboljše tako v evropskem kot svetovnem merilu. Prav tako je športno in tekmovalno pot v našem društvu začel Jure Dajić, eden od najuspešnejših potapljačev na vdih v Sloveniji.

Ni zanemarljivo niti to, da je bil naš dolgoletni (več kot 20 let) in zagotovo najprepoznavnejši predsednik Vojko Lah – Nuni dolgo časa tudi podpredsednik Slovenske potapljaške zveze. V društvu so dolga leta delovale tudi sekcije Ptuj, Murska Sobota in Gornja Radgona, ki so se kasneje preoblikovale v sedanja samostojna potapljaška društva. Naši člani so bili in so še tudi delovni potapljači, ki so delovali na Dravskih elektrarnah, trenutno pa imamo v klubu tudi dva naša dolgoletna člana, ki sta aktivna delovna potapljača in delujeta po celem svetu. Ob tem so potapljaško pot v našem društvu začeli tudi začetniki gasilskih potapljačev mariborskih poklicnih gasilcev in tudi fantje, ki so predstavljali jedro sodobno organiziranih in usposobljenih vojaških potapljačev Slovenske vojske.

Poleg že navedenega je društvo vsa leta svojega obstoja izredno aktivno tudi v pedagoškem delu, ki je skozi vsa leta obstoja izobrazilo več tisoč potapljaških navdušencev, ob čemer ni zanemarljivo, da nismo imeli praktično nobene resne potapljaške nesreče. Danes, po 42 letih obstoja, imamo približno 80 – 100 članov, ki poleg potapljanja aktivno sodelujejo tudi pri drugih aktivnostih kluba, ki imajo izrazito družbeno odgovorno in okoljsko noto. Med najbolj prepoznane tovrstne dogodke zagotovo spada organizacija:

ekološke akcije “Drava – NI NAM VSEENO”, ki jo organiziramo že od leta 1993 in ko smo prvič simbolično očistili reko Dravo;
»DRAVA MOJA PLAŽA« in otvoritev poletne sezone na Dravi
»TOTI potop« ali bazen v mestu – preventivna akcija varstva pred utopitvam